Σε κάθε νότα σημειώνεται με ποιό δάχτυλο πρέπει να παιχτεί, σε ποιά χορδή πρέπει να παιχτεί και ποιά πρέπει να είναι η φορά της πένας. Το σύμβολο "Π" επάνω από την νότα σημαίνει ότι πρέπει να παιχτεί με την πένα προς τα κάτω. Το σύμβολο "ν" σημαίνει ότι πρέπει να παιχτεί με την πένα προς τα πάνω.
Οι αριθμοί μέσα σε κύκλο, δίπλα ή κάτω από τις νότες σημαίνουν τις χορδές. 1 = η πρώτη χορδή (ρε καντίνι, 2 = η δεύτερη χορδή (λα η μεσαία) 3 = η τρίτη χορδή (ρε μπάσα)
Οι αριθμοί πάνω από τις νότες σημαίνουν τα δάχτυλα. 1 = ο δείκτης, 2 = ο μέσος, 3 = ο παράμεσος,
4 = το μικρό δάχτυλο
Για να απλοποιηθεί η παρτιτούρα εφαρμόζουμε τους εξής κανόνες. Όσον αφορά τα δάχτυλα, όταν συναντάμε μια νότα για πρώτη φορά σημειώνουμε την δακτυλοθεσία κανονικά. Αν ξαναβρούμε την ίδια νότα και δεν είναι σημειωμένο κάτι, τότε υποθέτουμε ότι θα παιχτεί με το ίδιο δάχτυλο που την είχαμε παίξει την τελευταία φορά.
Όσον αφορά την πένα υποθέτουμε ότι πρέπει να παίζει διπλοπενιά (Η πένα κινείται συνεχώς πάνω κάτω στην διπλοπενιά). Έτσι είναι αρκετό να σημειώσουμε την αρχή της κίνησης. Αν η πένα χτυπάει προς τα κάτω σε μια νότα και η επόμενη δεν έχει κάποιο σημείο τότε θα την παίξουμε με την πένα προς τα πάνω. Κάθε φορά που "σπάει" η κίνηση της διπλοπενιάς αυτό θα σημειώνεται.
Όσον αφορά τις χορδές σημειώνουμε κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή χορδής. Αν η πρώτη νότα παίζεται στην πρώτη χορδή θα παίξουμε και τις επόμενες στην ίδια χορδή μέχρι να βρούμε το σημάδι που υποδυκνύει αλλαγή χορδής. Θα συνεχίσουμε στην νέα χορδή μέχρι να βρούμε πάλι κάποιο καινούργιο σημάδι.
Οι συγχορδίες παριστάνονται με κεφαλαία λατινικά γράμματα όπως έχει καθιερώθεί διεθνώς.
Α = Λα , Β = Σι, C = Ντο, D = Ρε, E =Μι, F = Φα, G = Σολ.
Παράδειγμα: A = Λα Ματζόρε, Am = Λα Μινόρε, Α7 = Λα εβδόμης, Adim = Λα πέμπτης ελαττωμένης.
Προτείνω να κατεβάσετε την τελευταία δωρεάν έκδοση του musescore από εδώ:
https://musescore.org/
Καλή μελέτη!