Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Πώς βρίσκουμε τις νότες στην ταστιέρα του μπουζουκιού (τρίχορδο)

Πώς βρίσκουμε τις νότες στην ταστιέρα του μπουζουκιού (τρίχορδο)

Ξεκινάμε από τον τόνο που βγάζουν οι ανοιχτές χορδές:

Η πρώτη χορδή (1) είναι το καντίνι  (η ψιλή) και κουρντίζεται στην νότα ρε

Η δεύτερη χορδή (2) είναι η μεσαία και κουρδίζεται στην νότα λα, χαμηλότερα από την πρώτη

Η τρίτη χορδή (3) είναι το μπάσο (η χοντρή) και κουρδίζεται στην νότα ρε, μια οκτάβα χαμηλότερα από την πρώτη.




Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε πώς γράφονται οι νότες που βγάζουν οι ανοιχτές χορδές του τρίχορδου στο πεντάγραμμο, στο κλειδί του σολ.
Οι αριθμοί μέσα σε κύκλο αναφέρονται στις χορδές, οι αριθμοί πάνω από τις νότες αναφέρονται  στα δάχτυλα. 1 = δείκτης, 2 = μέσος, 3 = παράμεσος, 4 = μικρό δάχτυλο.
Το 0 σημαίνει την ανοικτή χορδή.

Στην παρακάτω εικόνα έχουμε το ίδιο αλλά με τις νότες γραμμένες στο κλειδί του σολ οκτάβα κάτω

Στην δεύτερη περίπτωση οι ίδιες νότες γράφονται μια οκτάβα υψηλότερα από το κανονικό. Χρησιμοποιούμε αυτό το τέχνασμα για να διευκολύνουμε την μουσική ανάγνωση αποφεύγοντας τις βοηθητικές γραμμές. Αν η μελωδία κινείται περισσότερο στα μπάσα, τότε θα μπορούσαμε να την γράψουμε στο κλειδί του σολ οκτάβα κάτω. Αν η μελωδία κινείται περισσότερο στα πρίμα τότε χρησιμοποιώ το κλειδί του σολ.

Για να βρίσκω τις νότες πάνω στην ταστιέρα χρειάζεται να γνωρίζω την χρωματική κλίμακα.
Η χρωματική κλίμακα συνίσταται από διαδοχικά ημιτόνια. Ξεκινώντας από την νότα ντο έχω την εξής σειρά:
Ντο - #ντο – ρε - #ρε – μι – φα - #φα – σολ - #σολ – λα - #λα – σι – ντο κλπ ( Η σειρά επαναλαμβάνεται είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω αλλάζοντας οκτάβες)
Όταν κινούμαι πάνω στην ταστιέρα από ένα τάστο στο επόμενο ή το προηγούμενο, έχω κινηθεί  από την συγκεκριμένη νότα που βρισκόμουν κατά ένα ημιτόνιο, προς τα πάνω ή προς τα κάτω αντίστοιχα, στην χρωματική κλίμακα. Έτσι για παράδειγμα στην πρώτη χορδή έχω: Ανοικτή χορδή την νότα ρε. Στο πρώτο τάστο + 1 ημιτόνιο άρα βρίσκομαι στο ρε δίεση (#ρε), στο δεύτερο τάστο + 1 ημιτόνιο ακόμα δηλαδή έχω πάει στο μι, στο τρίτο τάστο φα κοκ.

Παρακάτω φαίνεται ποια νότα αντιστοιχεί σε κάθε τάστο για κάθε μία από τις χορδές του τρίχορδου και στα δύο κλειδιά.
 Πρώτη χορδή, κλειδί του σολ


Το ίδιο στο κλειδί του σολ οκτάβα κάτω

Δεύτερη χορδή

Το ίδιο στο κλειδί του σολ οκτάβα κάτω

Τρίτη χορδή

Το ίδιο στο κλειδί του σολ οκτάβα κάτω


Σημείωση: Οι μελωδίες που είναι γραμμένες στο κλειδί του σολ οκτάβα κάτω εκτελούνται μια οκτάβα χαμηλότερα

Όταν μια νότα έχει δίεση (#) αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνει ο τόνος της κατά 1 ημιτόνιο.
Όταν μια νότα έχει ύφεση (b) αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο τόνος της κατά 1 ημιτόνιο.
Για παράδειγμα για να βρούμε το #σολ στην πρώτη χορδή βρίσκουμε το σολ που είναι στο 5ο τάστο. Ένα τάστο μπροστά (6ο) είναι το σολ δίεση. Ένα τάστο πίσω (4ο) είναι το σολ ύφεση.

4 σχόλια:

  1. Δεν γνωρίζω τίποτα από μπουζούκι, αλλά έχω γνώσεις μουσικής από ωδεία και παίζω ερασιτεχνικά πληκτροφόρα όργανα. Προσπαθώ να βρω ποιες νότες παίζει το τρίχορδο και ποιες το τετράχορδο μπουζούκι και ποιες ακριβώς παίζει η κάθε χορδή τους. Πουθενά (ούτε και εδώ) δε βρήκα αυτό που περίμενα και που θεωρώ αυτονόητο. Ένα μόνο πεντάγραμμο με όλες τις νότες που παίζει το όργανο, όπως γράφονται στο κλειδί του σολ, σε ανιούσα φορά από τη ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ προς την ψηλότερη και άγκιστρα που να δείχνουν από ποια μέχρι ποια νότα παίζει η κάθε χορδή. Έτσι όποιος απλά γνωρίζει τις νότες σε πεντάγραμμο θα καταλάβει αμέσως ποιες είναι οι κοινές νότες ανάμεσα σε γειτονικές χορδές χωρίς καν να έχει ακουμπήσει το όργανο. Μαζί με αυτό προτείνω και ένα σχεδιάγραμμα που να έχει 3 παράλληλες γραμμές (για το τρίχορδο) και πάνω σε αυτές σε κυκλάκια να βρίσκονται τα ονόματα από όλες τις νότες που βρίσκονται στην κάθε χορδή από τη μία άκρη στην άλλη. Τα ονόματα να είναι στη διεθνή ονομασία π.χ. C, D, ... Οι αλλοιωμένες νότες να γράφονται και με τους δύο τρόπους, π.χ. στο πάνω μέρος από ένα κύκλο να γράφει C# και στο κάτω μέρος Db.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπληρώνοντας αυτό που έγραψα παραπάνω θα πω ότι σε αυτό το πεντάγραμμο όπου θα είναι όλες οι νότες που παίζει το όργανο (που θα απευθύνεται σε ένα τελείως αρχάριο στο όργανο που ξέρει στοιχειώδη μουσική) είναι καλύτερα να γράφονται με τις βοηθητικές γραμμές ας είναι και πολλές. Δε θα πάθει τίποτα να τις μετρήσει, ενώ με τα σύμβολα της οκτάβας πάνω ή κάτω μάλλον θα μπερδευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο άνθρωπος τα έγραψε όλα ξεκάθαρα και απάντησε σε ότι ζητάς! Και έγραψε και τον ένα τρόπο και τον άλλο με τις πολλές βοηθητικές. Το δεν κατάλαβες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ, επιτελους, καποιος που τα εγραψε αναλυτικα και να αφορουν το 3χορδο.....δυσκολευτηκα να βρω η αληθεια ειναι...ευχαριστω πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή