Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Πώς διαβάζω τις παρτιτούρες

Σε κάθε νότα σημειώνεται με ποιό δάχτυλο πρέπει να παιχτεί, σε ποιά χορδή πρέπει να παιχτεί και ποιά πρέπει να είναι η φορά της πένας. Το σύμβολο "Π" επάνω από την νότα σημαίνει ότι πρέπει να παιχτεί με την πένα προς τα κάτω. Το σύμβολο "ν" σημαίνει ότι πρέπει να παιχτεί με την πένα προς τα πάνω.
Οι αριθμοί μέσα σε κύκλο, δίπλα ή κάτω από τις νότες σημαίνουν τις χορδές. 1 = η πρώτη χορδή (ρε καντίνι, 2 = η δεύτερη χορδή (λα η μεσαία) 3 = η τρίτη χορδή (ρε μπάσα)
Οι αριθμοί πάνω από τις νότες σημαίνουν τα δάχτυλα. 1 = ο δείκτης, 2 = ο μέσος, 3 = ο παράμεσος,
4 = το μικρό δάχτυλο
Για να απλοποιηθεί η παρτιτούρα εφαρμόζουμε τους εξής κανόνες. Όσον αφορά τα δάχτυλα, όταν συναντάμε μια νότα για πρώτη φορά σημειώνουμε την δακτυλοθεσία κανονικά. Αν ξαναβρούμε την ίδια νότα και δεν είναι σημειωμένο κάτι, τότε υποθέτουμε ότι θα παιχτεί με το ίδιο δάχτυλο που την είχαμε παίξει την τελευταία φορά.
Όσον αφορά την πένα υποθέτουμε ότι πρέπει να παίζει διπλοπενιά (Η πένα κινείται συνεχώς πάνω κάτω στην διπλοπενιά). Έτσι είναι αρκετό να σημειώσουμε την αρχή της κίνησης. Αν η πένα χτυπάει προς τα κάτω σε μια νότα και η επόμενη δεν έχει κάποιο σημείο τότε θα την παίξουμε με την πένα προς τα πάνω. Κάθε φορά που "σπάει" η κίνηση της διπλοπενιάς αυτό θα σημειώνεται.
Όσον αφορά τις χορδές σημειώνουμε κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή χορδής. Αν η πρώτη νότα παίζεται στην πρώτη χορδή θα παίξουμε και τις επόμενες στην ίδια χορδή μέχρι να βρούμε το σημάδι που υποδυκνύει αλλαγή χορδής. Θα συνεχίσουμε στην νέα χορδή μέχρι να βρούμε πάλι κάποιο καινούργιο σημάδι.
Οι συγχορδίες παριστάνονται με κεφαλαία λατινικά γράμματα όπως έχει καθιερώθεί διεθνώς.
Α = Λα , Β = Σι, C = Ντο, D = Ρε, E =Μι, F = Φα, G = Σολ.
Παράδειγμα: A = Λα Ματζόρε, Am = Λα Μινόρε, Α7 = Λα εβδόμης, Adim = Λα πέμπτης ελαττωμένης.

Προτείνω να κατεβάσετε την τελευταία δωρεάν έκδοση του musescore από εδώ:
https://musescore.org/
Καλή μελέτη!

7 σχόλια:

  1. Γιασου απω Εντμουντον Καναδα. Βλεπω για πρωτη φωρα αυτες της συλεδες και το καναλη σου. Η εργασια σου ειναι απιστευτη. Συνχαρητιρια και ευχαριστω που βοηθας να αυξυθη το επιπεεδο του μποζουκιου.

    Τα σεβη μου,

    Παντελης Νεοφωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω μιά ερώτηση ... Συναντώ σε παρτιτούρες ένα ημικύκλιο πάνω από τρείς νότες με τον αριθμό 3 από πάνω. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τη σημασία του.
    Τίς παίζω κανονικά όπως τις διαβάζω αλλά είμαι στο σκοτάδι για το συμβολισμό. Αν μπορείς πες μου να ξεστραβωθώ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέχασα κάτι ... Καμιά φορά έχει ημικύκλιο και από κάτω που 'ενώνει' 2 νότες χωρίς να γράφει κάποιον αριθμό.
    Αν δείς τα σχόλια απάντησε σε παρακαλώ, είναι κάτι που με προβληματίζει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς αναφέρεσαι στις νότες λεγκάτο. Αν η μία είναι πιο μικρή από την άλλη. Οι νότες λεγκάτο παίζονται χωρίς πένα.
      Εκτός και αναφέρεσαι στην περίπτωση της σύζευξης διαρκείας. Αν οι νότες που ενώνονται είναι ίδιες (μι - μι) προσθέτεται η αξία της δεύτερης στην πρώτη. Με άλλα λόγια παίζουμε μόνο την πρώτη.

      Διαγραφή
    2. Με βάση τις διευκρινίσεις σου έψαξα στο διαδίκτυο και μπήκα στο σωστό δρόμο ...
      Σε ευχαριστώ φιλαράκι που ενώ είσαι κορυφαίος ασχολείσαι και με τους αρχάριους. Πράγμα που δεν το κάνει ο καθένας και δείχνει το άριστον του χαρακτήρα σου ...

      Διαγραφή
  4. Αγαπητοι μου φιλοι θελω να σας πληροφωρισω οτι μαθαινω πολλα απο εσας εχω ολη την καλη διαθεση αλλα δεν ξερω πολλα .μαθαινω σιγα σιγα απο κυριο Ζερλεντε πυστευω στο μελλον να βαλω κι εγω ενα λιθαρακι παντως σας ευχαριστω ο73χρονος μυτιλινιο.!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή